Sluipverbruik analyse

Sluipverbruik. Een van de meest voorkomende, onopgemerkte kostenpost voor elk bedrijf. Het is het verbruiken van utiliteiten zoals gas, water, elektra en perslucht zonder dat het nodig is. Deze zaken kosten veel energie maar leveren u en uw bedrijf niets op. In een conjunctuur waarbij energie duurder en duurder wordt is terugdringen van sluipverbruik en daarmee energie besparen een nog interessantere exercitie geworden.

Sluipverbruik analyse: energiebesparing.

Soorten sluipverbruik

Sluipverbruik is er in allerlei vormen. Dit kan bijvoorbeeld een machine zijn die aan staat terwijl u hem niet gebruikt. Het kan ook koel- of proceswater zijn wat door blijft lopen terwijl de installatie stil staat. Het is een lekkage die onopgemerkt is, maar 24/7 lekt. Het is een kapotte thermostaat waardoor de verwarmingsinstallatie stookt terwijl dat helemaal niet hoeft. Een voorbeeld wat bijna bij ieder bedrijf in de industrie voorkomt is het lekken van perslucht. Perslucht is eigenlijk best wel duur. De compressor die perslucht maakt vreet energie en bij een aantal lekkages draait deze onnodig vaak en veel. Bekijk hier wat de actuele prijs is van een kWh energie en zie hier een rekenvoorbeeld van persluchtlekkage. Omdat dit een van de meest voorkomende en dure vormen van sluipverbruik is, bieden we hier ook een aparte (periodieke) persluchtlekkage meting aan.

Bedrijven die afhankelijk zijn van stoomketels hebben nog een veel voorkomende vorm van sluipverbruik en dat zijn lekkende condenspotten. De ketel staat stoom te produceren en een deel hiervan gaat direct verloren door de condenspot. Ook dit is een flinke post waarbij energie en kosten bespaart kunnen worden. Ook voor deze situatie bieden we een aparte condenspot controle aan.

Analyse

Omdat er zoveel soorten sluipverbruik zijn is een analysetraject om deze op te sporen altijd maatwerk. In sommige gevallen moeten complete installaties stil gelegd worden om te kijken of er verbruik op blijft treden. In de meeste gevallen is het echter goed te doen om veroorzakers zintuigelijk op te sporen. In alle gevallen bekijken we samen met u wat er gebeuren moet en maken we een plan om goed en snel te analyseren. Na de analyse krijgt u een besparingsrapport en terugverdienberekening van ons. Met dit rapport kunt u zelf aan de slag om het op te lossen. In veel gevallen is een stuk bewustwording al voldoende om te besparen, maar soms moet er ook geïnvesteerd worden. Ook daar helpen we u graag mee verder.

Wilt u spreken met een van onze specialisten? Vul ons contactformulier in of stuur ons een e-mail.

Terug naar de homepage.