Ongeplande stilstand analyse

Het reduceren van ongeplande stilstand is een van de meest effectieve manieren om kosten te besparen. Daarnaast kunt u zo meer inkomsten te genereren. U kunt immers meer produceren in dezelfde tijd, met dezelfde mensen. Het klinkt heel simpel, maar dat is het natuurlijk niet. Elk veranderproces begint met het meten en analyseren. Tijdverlies is een van de 3 grote oorzaken van achterblijvende prestaties en een lage OEE. Misschien meet u al OEE van uw machinepark of misschien is uw bedrijf er pas net toe om het te gaan meten. Voor alle situaties hebben we middelen beschikbaar om u van dienst te zijn.

Ongeplande stilstanden

Categorieën van ongeplande stilstand

De afbeelding hierboven laat de 6 hoofdoorzaken zien van verlies van output. De belangrijkste oorzaken van ongeplande stilstand zijn defecten aan de machine en korte stops. Daarnaast zorgen defecten aan de machine in de meeste gevallen ook voor snelheids- en kwaliteitsverlies.

Ongepland onderhoud

Het in topconditie houden van uw machine(s) heeft dus ontzettend veel invloed op de effectieve output en zou veel aandacht moeten hebben. Ongepland correctief onderhoud duurt in de regel altijd langer dan gepland. Misschien is de monteur al naar huis of het onderdeel is niet op voorraad; voorbeelden genoeg te bedenken waarom voorkomen beter is dan genezen! Hoe dan ook, dit is een grote boosdoener die makkelijk te analyseren is en in de regel ook snel en veel rendementsverbetering geeft wanneer opgelost.

Korte stops

Een tweede, veel voorkomende oorzaak van ongeplande stilstand is korte stops. Kleine momenten, variërend van een paar seconden tot een paar minuten, waardoor de machine even stilvalt en dat kan veel oorzaken hebben. Het kan komen doordat de productaanvoer even stokt, of dat de folie van de verpakkingsmachine gewisseld moet worden. In ieder OEE meetsysteem worden korte stops gemeten, maar in veel gevallen zijn ze niet verder gedefinieerd. Er is dus aanvullende analyse nodig om vast te stellen wat de veroorzaker is van de korte stops. Meestal wordt dit punt over het hoofd gezien, maar veel korte stops bij elkaar kosten dan toch veel tijd, geld en mogelijk frustratie. Het is in ieder geval belangrijk om te analyseren waar deze korte stops vandaan komen zodat ze aangepakt kunnen worden.

Wachttijden

Een derde veroorzaker van ongeplande stilstand aan de machine is wachttijd. De folie is niet op tijd binnen. Er is vertraging. De operator komt niet opdagen. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij wachttijd ontstaat. Er is niets mis met de machine, maar toch is er geen productie. Deze situaties komen vaker voor dan je denkt en kosten stiekem ook veel geld. Dit is een diepere analyse want het probleem openbaart zich aan de machine, terwijl de veroorzaker zelfs buiten uw bedrijf kan liggen.

Af van ongeplande stilstand

Of u nu zelf al data verzameld, of nog helemaal geen inzicht heeft, wij inventariseren wat er nodig is. We kunnen bijvoorbeeld OEE metingen uitvoeren door middel van tijdsstudies. Zodra we data verzameld hebben analyseren we die en gaan kijken naar de grootste verstoorders. We kunnen een aanbeveling voor u schrijven zodat u zelf aan de slag kunt of we helpen mee om het proces te verbeteren. Beide situaties zijn mogelijk en we bespreken de opties graag met u.

Geplande stilstand stroomlijnen

Naast het analyseren en oplossen van ongeplande stilstand kijken we ook graag naar de andere veroorzakers van OEE verlies. Geplande stilstand is een noodzakelijk gegeven, maar hoe lang dat moet zijn is variabel en dat analyseren we ook erg graag. We kunnen handelingen standaardiseren en vastleggen in werkinstructies zodat al uw medewerkers hetzelfde doen op dezelfde manier. We kunnen ook kijken om bepaalde processtappen dubbel uit te voeren, waardoor uw lijn helemaal niet stil hoeft voor onderhoud. Daarnaast kunnen we ook kijken naar het verkorten van omsteltijden, alles om de geplande stilstand te optimaliseren en tot een minimum te beperken.

Ongeplande stilstand bij uw bedrijf

Wat de oorzaak van ongeplande stilstand, geplande stilstand of kwaliteitsverlies aan uw proces ook is, we kunnen er wat mee. Door jarenlange opleiding en ervaring kunnen onze specialisten echt tot op de bodem uitzoeken wat er speelt. U bent bij ons altijd verzekerd van een complete analyse en een aantal oplossingsrichtingen. We komen graag met u in contact om te luisteren naar uw problematiek. Zodra we dat gehoord hebben kunnen we met u in gesprek over mogelijke oplossingen. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met u op. U kunt ons ook mailen.

Terug naar de homepage.